31. 07. 2013

51. MEDNARODNI KMETIJSKO-ŽIVILSKI SEJEM AGRA, OD 24. DO 29. 8. 2013 V GORNJI RADGONI TRADICIONALNO SVEŽ!

AGRA, najpomembnejši sejem kmetijstva in živilstva v Sloveniji ter v sosedski regiji štirih držav bo v Gornji Radgoni, na stičišču Slovenije z Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko, postregel tradicijo dobrega kmetovanja in kvalitetne hrane z inovativno svežino novih tehnologij in znanj, s široko mednarodno udeležbo in z radoživim dogajanjem.

V mednarodnem letu sodelovanja na področju voda nas bo povezal z interaktivno razstavo »Vode povezujejo«, ki jo je med drugimi zanimivimi dogodki pripravilo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje RS. Pod njegovim okriljem se predstavljajo tudi naravni parki Slovenije.

Zavod za gozdove Slovenije bo osvetlil pomen gozda v vodnem krogu in pomen gospodarjenja z gozdovi za zdravo ekonomski razvoj Slovenije. Navdušil bo s 15. sekaškim tekmovanjem lastnikov gozdov, z vsakodnevnimi demonstracijami varnega dela v gozdu in krojenja gozdnih lesnih sortimentov ter s strokovno vodenimi ogledi po sejemski učni gozdni poti.

V mednarodnem letu kvinoje bo poudarek na tej starodavni materi vseh semen pa tudi na novih rastlinah, kakršna je visoko energetski miscanthus. Permakulturni vrt ponuja biodinamično gospodarjenje, vzorčni nasad Biotehniške šole Rakičan pa zelenje in cvetje več kot 300 vrst avtohtonih, domačih in tradicionalnih sort kmetijskih rastlin.

Razgled v prihodnost okolju in človeku prijazne pridelave ter reje ponuja predstavitev EKO in biodinamične pridelave s pridelovalci, pridelki in izdelki organizacij Demeter, Biodar, Društvo Ekoprlekija in Ekopodeželje. Predstavilo se bo tudi Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave.

Na pomen lokalne samooskrbe in krajšanje poti od polja do mize potrošnikov opozarjajo vladne in zbornične institucije ter Tržnica AGRA s turističnimi kmetijami, regionalno in lokalno prehransko ponudbo.

GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij predstavlja več kot 51 najboljših slovenskih blagovnih znamk s prikazom priprave različnih jedi in njihovo pokušnjo.

Na pomen znanja v pridelavi in pripravi hrane opozarja Konzorcij biotehniških šol ter institucije s področja univerzitetnega izobraževanja s ponudbo izdelkov, ki jih ustvarjajo mladi.

Zadružna zveza Slovenije se predstavlja z nagrajenimi zadrugami za pridelavo sadja in zelenjave, mesa in mlečnih izdelkov, zadružnih vinskih kleti.

Čebelarska zveza Slovenije in Čebelarska zveza društev Pomurja je pripravila čebelarsko razstavo s pokušnjami medu, delavnicami za otroke in prodajo medenih izdelkov.

Osveščal bo z brezplačnimi svetovanji gradbenega inštituta ZRMK in energetskimi svetovanji ENSVET za trajnostno gradnjo in uporabo obnovljivih virov energije na kmetijah in v gospodinjstvih.

K medsebojnem sodelovanju pozivajo skupinski nastopi tujih dežel in držav (Brazilije, Poljske, Avtonomne pokrajine Vojvodine, City cooperation, v katerem sodeluje 24 madžarskih, avstrijskih in slovenskih mest …).

Med velikimi strokovnimi razstavami slovenskih avtohtonih pasem domačih živali bo še posebej zanimiva predstavitev ovc jezersko solčavske pasme. Rejci in združenja bodo sodelovali s pokušnjami in s ponudbo svojih izdelkov, iz mesa in mleka predstavljenih pasem.

Prestavljeni bodo breje plemenske telice in biki vseh pasem priznanih slovenskih rejskih organizacij, Ljutomerski kasači, posavci, prašiči, drobnica, čebelarstvo, perutnina, male živali, kraških ovčarji, ribe v ribniku … Po razstavah živali bodo organizirana strokovna vodenja, atraktivne pa bodo tudi njihove predstavitve v maneži.

Paradi vrhunskih dosežkov s področja kmetijske mehanizacije, orodij in opreme, kmetijskih gradenj in varovanja okolja se pridružujejo novi proizvajalci iz vzhodnih dežel. Obiskovalci si bodo lahko med drugim ogledali Zetor Road show ter keglanje s traktorjem …

Predstavljane bodo novosti s področja semenarstva, ter sredstev za prehrano in nego živali ter rastlin.

K najsodobnejši predelavi pridelkov kličejo poslovne predstavitve opreme za živilskopredelovalno industrijo, vinarstvo in vinogradništvo.

Tudi najbolj razvajene okuse pričakujejo pokušnje nagrajenih mesnih, mlečnih izdelkov, brezalkoholnih pijač, razstava in pokušnja vin iz tradicionalno in ekološko pridelanega grozdja na Odprtem državnem ocenjevanju vin Vino Slovenija Gornja Radgona, pokušnje vin z Vinsko kraljico Slovenije, pokušnje živilskih izdelkov iz eko in biodinamične pridelave, izdelkov in zelenjave iz integrirane pridelave ... Tu pa bo tudi Gostilna Slovenija s ponudbo slovenskih jedi.

Sejem bo popestrilo več kot 150 zanimivih strokovnih in družabnih dogodkov. Za najširši krog obiskovalcev bodo zagotovo najzanimivejši: državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, tekmovanje za obiskovalce v presekovanju debla s sekiro in v hitrem rezu z motorno žago, tekmovanje v molži krave, Zetor Road show, keglanje s traktorjem, srečanje vinskih ter drugih kron s področja kmetijstva, srečanje podeželske mladine, tekmovanje v plesanju polke, družabna srečanja mest treh dežel, tekmovanje v vlečenju vrvi za najmočnejše slovenske fante, nogometna tekma Vinske reprezentance Slovenije, zaključek nagradne akcije »S kmetije za vas«, srečanje starodobnih traktorjev Steyer, izbor »najtežje buče in najzanimivejše zbirke okrasnih buč« z degustacijo bučne juhe, degustacije nagrajenih jedi in vin, vinske pokušnje in pogovori z Vinsko kraljico Slovenije 2013, ter otroški vrtec z ustvarjalnimi delavnicami, predstavitve vrhunskih športnikov, ki so zaposleni v Športni enoti Slovenske vojske …

Sejem AGRA vabi tudi z ugodnimi cenami vstopnic, brezplačnim parkiranjem ob sejmišču ter s posebnim dnevnim sejemskim avtobusom družbe za prevoz potnikov Arriva Štajerska, na relaciji Ljubljana, Vransko, Celje, Slovenska Bistrica, Maribor, sejem AGRA v Gornji Radgoni. Na redni sejemski liniji in za organizirane skupine ponuja Pomurski sejem znižano, paketno ceno vstopnine, ki skupaj z malico in degustacijo vina na posameznega potnika znaša le 10 evrov! Informacije so na volju pri Arriva Štajerska, Darja Kozel, T: 02 77 16 811,
M: 051 642 272, E: , ali Sonja Šmidl, T: 02 23 50 216, M: 031 808 297,
E: . V kolikor želijo obiskovalci združiti obisk sejma AGRA z večdnevnim bivanjem in z ogledom drugih zanimivosti v Pomurju, se lahko obrnejo na agencijo Turistagent, tel. 02 7481 880,

Ugodnosti so pripravljene tudi za obiskovalce, ki se bodo na sejem pripeljali z Avtobusnim prometom Murska Sobota. Z nakupom avtobusne vozovnice bodo deležni sejemske vstopnice po ceni 5,00 EUR. Sodelovali pa bodo lahko tudi v žrebanju dveh dobitnikov, ki bosta nagrajena z enodnevnim izletom v organizaciji Turistične agencije Klas. Za skupinski ogled sejma, ki vključuje avtobusni prevoz, vstopnino, malico in degustacijo na sejmu ter dodatne možnosti izletov je kontaktna oseba Ga. Dragica Šandor, , tel.: ++386 2 530 16 64, mob.: 041/773 557, fax.: ++386 2 530 16 55.


Vabimo vas, da si več o spremljajočih razstavah, delavnicah in strokovnih srečanjih preberete v programu dogajanja in obiščete sejem in tiste dogodke, ki so za vas najbolj zanimivi.

www.pomurski-sejem.si

31. 07. 2013

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008