Mascus Security Advise

Nasveti za varno trgovanje z rabljeno mehanizacijo

V vsakem poslu obstajajo posamezniki, ki želijo izkoristiti nepazljivost povprečnega kupca/prodajalca za pridobitev materialnih koristi. Pri Mascusu delamo vse kar je v naši moči, da bi razkrili prevare in zaščitil naše uporabnike.

Med te dejavnosti spada tudi preventivno pozivanje kupcev in trgovcev na previdnost, ter obveščanje o nevarnostih in pogostih oblikah prevar.

Vsebina dokumenta:

Splošna varnostna navodila za nakup in prodajo na spletni strani Mascus

Nasveti za trgovanje v tujini
Opozorila glede plačil in osebnih podatkov

Nasveti glede ogleda in prevoza stroja

Ostale oblike prevar

Odgovornost Mascusa pri trgovanju
Nove oblike prevar
Kontaktni podatki v vseh sumljivih primerih

-------------------------------------------------------------------------------------------------

TOP>>

Splošna opozorila

Sumljivo nizka cena

V primeru da je cena stroja ali opreme ZELO ugodna, je to vedno razlog za dodatno previdnost. Lahko da gre za lažen oglas ali pa realno stanje stroja ne ustreza objavljenemu opisu. V primeru da prodajalec zahteva, da nakažete del kupnine vnaprej, vam to odsvetujemo, oziroma vam svetujemo, da dvakrat preverite dejansko stanje stroja/opreme.
Vsakič, ko srečeta ponudbo, ki je pretirano ugodna, vas pozivamo na povečano prevdinost in uporabo zdravega razuma.
Če se vam določen oglas na Mascusu zdi sumljiv zaradi zelo ugodne cene, nas prosim konataktirajte prek obrazca za povratne informacije ali pa nas pokličite.

Avansni način plačavanja

Bodite previdni pri nakazilih kupnine vnaprej. Dobro preverite ali je stroj dejansko naprodaj in ali je trgovec objavil točne podatke. Več o tem.

Denarna nakazila

Nikoli ne nakazujte denar neznanim, tretjim osebam. Več o tem.

Čeki

Čeki so zelo priljubljeno orodje za prevare, zato bodite zelo previdni pri uporabi čekov.Več o tem.

Nepopolne ali nepravilne kontaktne informacije

V primeru da vam trgovec ne želi posredovati telefonsko številko/številko faksa, ali pa vam posreduje nedelujočo, je to dodaten razlog za previdnost. Previdnost tudi pri “domačih” trgovcih, ki zatrjujejo, da so iz ene države, kotaktni podatki in podatki stroja pa iz druge države.

Potrdila prevoza

Prevozni listi, “špediterci”, so zelo enostavni za ponarejanje. Zato gre verjetno za prevaro, če trgovec s potrjenim prevoznim listom zahteva, da mu nakažete del kupnine. Več o tem.

TOP>>

Nasveti za trgovanje v tujini

Vedno poskribte za razumljivo komuniciranje

V primeru da trgujete v tujini in sogovornik ne govori vašega jezika, poskrbite da imate s seboj nekoga, ki govori jezik prodajalca/kupca. Tako se boste izognili nesporazumom in obe strani bodo seznanjene s pogoji kupoprodaje.

Razumljivost pogodb

Kupoprodajne pogodbe naj bodo vedno v jeziku, ki ga vi razumete, ali pa jih pred podpisom dajte prevesti.

Transport in financiranje

Če potrebujete pomoč pri financiranju ali prevozu kupljene mehanizacije in vam trgovec ponuja sumljivo rešitev, se raje obrnite na naše partnerje za financiranje in transport. Najdete jih na vsaki strani portala, v desnem, spodnjem okvirju “Dodatne storitve”.
Dober vir informacij glede prevoza in financiranja so lahko tudi „domači” preprodajalci rabljene delovne mehanizacije, ki jih že poznate.

Potrdila prevoza

Prevozni listi, “špediterci”, so zelo enostavni za ponarejanje. Zato gre verjetno za prevaro, če trgovec s potrjenim prevoznim listom zahteva, da mu nakažete del kupnine. Več o tem.

TOP>>

Opozorila glede plačil in osebnih podatkov

Denarna nakazila

Tudi pri denarnih nakazilih prihaja do zlorab zaradi nepazljivosti.
Primer takšne prevare je naslednji: Trgovec vam za znesek, ki predstvalja del kupnine, zagotavlja, da boste imeli predpravico nakupa. Pogosto je pri takšnih prevarah cena stroja zelo ugodna. Vse kar morate vi storiti je, da “aro” nakažete na račun znanca, po vaši izbiri in trgovcu posredujete informacijo o nakazanem znesku in podatke lastnika računa. Te podatke lahko izkoristi „prodajalec”, ki s ponarejenimi dokumeti vašega znanca dvigne nakazan denar brez vaše vednosti. Takšne prevare se pojavijo pri transakcijah denarja prek družb kot so npr. Western Union.
Zato skrbno varujete vaše bančne podatke in jih ne zaupajte neznanim osebam.
Denarna nakazila znancem in sorodnikom vas ne ščitijo pred zlorabami, če ste nepazljivi z osebnimi podatki.
Elektronsko posredovani dokumenti (skenirani certifikati, registracija vozila, osebni dokumenti, poslani po e-pošti ali po faksu) se lahko ponaredijo, zato ne morejo biti dokaz o identiteti prodajalca, o lastništvu vozila, ali pa o ustreznosti stroja.
Mascus ni udeležen pri transakcijah uporabnikov. Mascus ni obveščen o sklenjenih poslih in prodajah. Vsi pogoji kupoprodaje so dogovorjeni med udeleženimi strankami. Mascus ne more preverjati ali jamčiti za kreditno sposobnost ali verodostojnost prodajalca.
V primeru da prejmete dokument v katerem Mascus zagotavlja kreditno sposobnost ali verodostojnost prodajalca, je to ponaredek. V takem primeru nas nemudoma kontaktirajte.

Vaši osebni podatki

Mascusu bo zahteval vaše bančne podatke le v primeru, da ste po veljavnem ceniku dolžni plačati objavljene oglase ali drugo obliko promocije. V nobenem drugem primeru ne bomo zahtevali vaše bančne podatke.
Nikoli ne zaupajte neznancem uporabniško ime in geslo vašega spletnega računa na Mascusu!

Plačevanje s čeki

Tudi trgovci so žrtve prevar.
Za trgovce je predvsem nevarno poslovanje s čeki, ker se ti lahko izkažejo za nepokrite. Naš nasvet trgovcem je, da se izogibajo plačilom kupnine s čeki!
Druga oblika prevar s čeki je primer, ko domnevni kupec pošlje (največkrat iz tujine) trgovcu ček, vrednost slednjega pa je višja od dogovorjenega zneska. Cilj prevare je, da trgovec vrne razliko od kupnine domnevnemu kupcu. Pri tem ček lahko prestane začetno preverjanje in se šele kasneje izkaže, da je nepokrit ali celo ukraden. Trgovec je tako oškodovan za razliko, ki jo je nakazal sleparju ali celo za stroj, katerega je že dostavil.

Lažna elektronska pošta - PHISHING

Ker je tehnnično enostavno ponarediti elektronske naslove in e-pisma, bodite pozorni na vsako elektronsko pošto, ki povprašuje po vaših osebnih podatkih.
Uporabniki našega portala ne bodo prejeli z naše strani nobenih zahtev po osebnih podatkih. Izjema velja za uporabnike plačljivih storitev, katere bomo zaprosili za nekatere osebne podatke.
V primeru da bi prejeli kakršnokoli zahtevo s strani Mascusa po vaših osebnih podtakih in niste uprabnik plačljivih storitev, nas nemudoma obevstite na spodaj navedenih naslovih.
Nikoli ne posredujte kopij vaših osebnih dokumentov ali dokumentov vaših strojev neznancem, ker te dokumente uporabijo pri prevarah.

Plačevanje s pomočjo tretje osebe ali računa "Escrow Service"

Mascus ne uporablja plačilnih sistemov kot je Pay Pal za denarne transakcije.
Mascus tudi ne preverja ali podeljuje certifikatov trgovcem glede denarnih transakcij.
Mascus ne daje nasvetov ali zagotovil glede denarnih transakcijah.

TOP>>

Nasveti glede ogleda in prevoza stroja

Obisk prodajalca:

Vedno bodite previdni ko obiščete trgovca/prodajalca katerega še ne poznate:
Nikoli ne imejte čekov ali denarja kupnine s seboj pri srečanju s prodajalcem, predvsem če se vam kraj srečanja zdi sumljiv. V takih primerih se dogovorite za drug, varnejši kraj srečanja.

Trgovec ni lastnik stroja naprodaj

Če prodajalec v dokumetih ni naveden kot lastnik stroja ali vozila, zahtevajte uradno pooblastilo lastnika stroja.

Identifikacijske številke stroja, vozila ali opreme:

Pred nakupom vedno preverite serijske in druge identifikacijske številke stroja. Vse identifikacijske številke na stroju se morajo ujemati s številkami navedenimi v pogodbi. Identifikacijske številke se nahajajo na ploščicah priterjenih na različnih delih šasije. Preverite da številke stroja ustrezajo številkam v dokumentih stroja. V primeru nejasnosti se obrnite neposredno na proizvajalca stroja. Če se številke ne ujemajo, obstaja nevarnost, da je stroj ukraden.

Digitalen števec:

Nekateri prodajalci manipulirajo digitalne števce, da bi iztržili višjo ceno stroja. Če se vam zdi podatek na števcu o prevoženih kilometrih ali delovnih urah sumljiv, zaprosite neodvisnega tehnika/mehanika, da preveri če je števec bil manipuliran.

Testna vožnja:

Če ste prodajalec stroja, bodite v času testne vožnje v stroju, ker drugače lahko kupec ukrade stroj. Osebni dokumeti, ki vam jih je potencialni kupec pustil kot zagotovilo, pa so lahko ponarejeni ali celo ukradeni.

Dokumenti stroja in testna vožnja:

Nikoli ne jemljite dokumente stroja na testno vožnjo s kupcem. Vedno jih hranite na varnem mestu.

Droben tisk v pogodbah

Bodite pozorni na droben tisk v pogodbah in pogodbo vsakič dobro preučite. Izogibajte se da bi vam po pogodbi ceno določal zunanji ocenjavalec. Cena naj bo vedno postavljena v dogovoru kupca in prodajalca.

Dodatna oprema v pogodbi:

Poskrbite da je v pogodbi navedena vsa oprema o kateri ste se dogovorili, da je vključena v ceno stroja.

Ponarejena potrdila in certifikati:

V nobenem primeru ne zaupajte “špeditercem”, potrjenim prevoznim listom, ki vam jih posreduje prodajalec. Takšna potrdila se lahko ponaredi. Zato v primerih ko trgovec na podlagi ustnega dogovora in takšnega “špediterca” zahteva od vas, da mu nakažete kupnino, tega ne storite.

Da se izognete preveram pri transportu kupljene mehanizacije, ga organizairajte sami s transportnim podjetjem kateremu zaupate.

Ostale oblike prevar

Telefonska prevara

Primer telefonske prevare: Potencialni kupec povprašuje glede stroja in zahteva od prodajalca, da ga ta pokliče nazaj. Telefonska šetvilka, ki jo je pustil prodajacu, pa je plačljiva številka in ko ga prodajalec pokličete nazaj, ga da „kupec” na čakanje in mu tako zračuna dolžino klica.

Izvozni seznam oglasov prevara / Export lists

Potencialni "kupec" ne želi kupiti vašega vozila/stroja ampak ga želi spraviti v objavo z uporabo izvoznih avtomatskih seznamov oglasov / Export list prevara! Kriminalec nikoli ne nudi dodatnih informativnih gradiv ampak pošlje samo račun v katerem piše, da ste privolili v avtomatsko objavo vašega vozila/stroja. Pogosto prodajalci s finančnimi službami plačujejo te račune brez ustreznega preverjanja.

Odgovornost Mascusa pri trgovanju

  • Mascus ni vključen v trgovanje, dogovorjanje, srečanja med prodajalci in kupci.
  • Mascus ne odgovarja za kakeršenkoli dogovor med uporabniki, kupci in prodajalci.
  • Mascus ni kupec, prodajalec ali lastnik rabljene delovne mehanizacije objavljene na portalu
  • Mascus ne priporoča podjetij, trgovcev, prodajalcev ali kupcev
  • Mascus ne odgovarja za verodostojnost in resničnost podatkov na portalu

Za več informacij glede splošnih določil poslovanja poglejte Splošne pogoje.

Splošne pogoje.

Ta dokument opisuje le nekatere oblike prevar in zlorab pri trgovanju z rabljeno delovno, kmetijsko mehanizacijo in transportnimi vozili. Zato kupce in prodajalce pozivamo k previdnosti in uporabi zdravega rauma kot zaščito pred novimi oblikami prevar.

 

 Kontaktni podatki v vseh sumljivih primerih

Če se vam zdi oglas na portalu Mascus sumljiv, ali ste prejeli sumljivo ponudbo /pošto v zvezi z Mascusom, nas prosim kontaktirajte:

Mascus Slovenija

Tel: 059057391
Gsm: 031398492
Fax: 013007721

info@mascus.si

Mascus International BV
Bijster 3, 4817 HX Breda,
Netherlands
Registration Number: 57776806
communication@mascus.com